fbpx
Menu Close
7. September 2019. PRODUKCIJA

UPOZNAJTE PRODUCENTA

Producent je čovjek koji stoji na početku priče. On je pronašao scenarij koji ga je uzeo i želi ga pokazati svijetu. Okupit će oko sebe najbitnije ljude i novac, pokrenut će projekt i biti će dio njega od prvog do zadnjeg dana. Njegova zaduženja na filmu, nakon odabira scenarija i režisera zapošljavanje je filmske ekipe (tehničke i glumačke), te njihova koordinacija, briga o budžetu i osiguravanju dodatnih financija, ukoliko je potrebno.  On upravlja ljudima i novcem, s ciljem da iznese projekt do kraja u zadanom vremenskom periodu i unutar financijske konstrukcije. Kao neka siva eminencija, iza kulisa, on će spretno žonglirati s nekoliko vrućih produkcijskih krumpira, tražeći rješenja za razne financijske ili kreativne rupe. Producent je na projektu od prvog do zadnjeg dana i pomaže režiseru u rješavanju operativnih stvari, kako bi se isti mogao prepustiti kreativnom stvaranju. 

Tijekom jednog projekta producent proživi priličan broj stresnih situacija. Snimanje filma podrazumijeva veliku količinu novca potrebnog svaki dan da sve dobro funkcionira. Kada je puno novaca u pitanju, stres je ogroman, jer svako prolongiranje snimanja ili otkazivanje znači dodatnu sumu novca koja mora biti utrošena, a ovdje čak nisam ni spomenula one nepredvidive troškove kojih uvijek ima (npr. kada imate dogovoreno snimanje u eksterijeru i odjednom krene padati kiša, zbog koje morate daljnje snimanje otkazati i doći drugi dan) i zbog kojih se budžet uvijek mora malo rastegnuti. Kad morate dva ili tri dana snimanja “baciti u vodu”, u priličnom ste novčanom škripcu. To je jedan izvor stresa. Drugi je naravno ljudski faktor.

Strka, žurba, žamor, 50 različitih ljudi, iskustava, strahova, želja, karaktera…sve to može u jednom trenutku postati stresno, pogotovo ako se kasni sa snimanjem, ili nešto polazi po zlu. Kad još svemu ovome dodamo privatni život jednog producenta, koji skoro da prestane postojati tijekom projekta, pa pritisci obitelji i/ili prijatelja, dobijemo lepezu stresnih situacija koje će trajati od prvog do zadnjeg dana projekta. No, u svakom projektu biti će i puno smijeha, genijalnih i zabavnih momenata koje će se prepričavati još godinama, divnih ljudi će postati prijatelji i vesele atmosfere zbog koje će sav stres biti podnošljiv. Nemojmo zaboraviti ni blaženi osjećaj olakšanja, kad sve jednom bude gotovo, kad se snimi film i kad shvatimo da sad imamo vremena za sebe i privatni život.

Ne samo zbog stresa, nego i obujma posla koji je potrebno napraviti svaki dan, producent nerijetko ima nekoliko pomoćnika. Naravno, što je veći projekt, broj pomoćnika raste. Da bi zasitio vuka i ostavio ovce na broju, producent mora imati fantastične socijalne vještine. Mora dobro poznavati ekipu s kojom radi, ili se potruditi da ih upozna. Nadalje, dobrim producentom se zove onaj koji ima human i individualan pristup, hladnu glavu i odlučnost. Često se nalazi u situaciji da mora birati između raznih kreativnih rješenja i pronaći najefikasnije, obzirom na budžet.

Kada ga usred noći probudite, ako ne sanja da je na setu, dobar producent zna koliki je budžet i koliko još novaca je preostao do kaja projekta i kako ga raspodijeliti. Kad bismo saželi sve ovo u nekoliko rečenica, producenta možemo okarakterizirati kao onoga koji zna sa brojkama i ljudima, zna što je moguće i realno i zna ljude oko sebe uvjeriti u to. S druge strane, on treba biti ljubitelj umjetnosti, zaljubljenik u svaki projekt koji radi, jer samo će iskrenim trudom i angažmanom, projekt ugledati svjetlo dana. Uz svu dinamiku posla, te pritiske sa svih strana, nagle promjene i ponekad potpuno rušenje cijelog sistema – producentski posao je i dalje jedan od najboljih. Biti dio takvog jednog kreativnog mehanizma i pratiti nastajanje novog umjetničkog djela, neprocjenjivo je.

p.s. pogledaj naše usluge Video Produkcija, Servisna Produkcija, TV Reklama

Javite nam se i saznajte što možemo učiniti za vas!