fbpx
Menu Close

VIZUALNI EFEKTI – VFX

 

… sve što zamislite možemo napraviti foto-realno i neprimjetno uklopiti u živu sliku!

 

 

Usluge vizualnih efekata koje nudimo

 • detaljne predvizualizacije, concept art, storyboard, videostoryboard…
 • dizajn likova i pozadina, 2D i 3D animacije
 • animacije i efekti za filmove, TV reklame i spotove
 • obrada ulaznog materijala, čišćenje slike
 • stvaranje kompletnih CGI sekevenci/animacija
 • simulacije fluida, dima i eksplozija
 • grafički dizajn u službi vizualnih efekata
 • tracking i matchmoving
 • izrada matte painting-a
 • snimanje i obrada green screen materijala
 • rotoskopiranje
 • supervizija na filmskom setu
 • motion capturing na lokaciji
 • buđetiranje vizualnih efekata

Kada su vam potrebni vizualni efekti?

Vizualni efekti potrebni su u situacijama kada ste u nemogućnosti da realizirate svoju viziju, bilo zbog ograničenja koja nam donosi stvarni svijet, ili pak budžet. Primjerice, ukoliko u vašem projektu trebate scenu koja se odvija u svemiru, teško da će bilo tko od nas biti u mogućnosti da zaista ode u svemir (osim ako niste Elon Musk, ili pak radite u NASA-i). E tu su vam potrebni vizualni efekti. Bilo da je riječ o kombinaciji žive slike snimljene na setu ili pak ispred green screena, računalno generirane slike, ili pak o potpuno računalno generiranoj sekvenci.

Vizualni efekti će vam također zatrebati i u situacijama kad prekasno shvatite da vam se na snimanju potkrala neka greška, a koju svakako valja ispraviti prije nego izbacite finalni proizvod pred oči javnosti. Primjerice, netko je na setu zaboravio šalicu od kave (šifra: Game of Thrones) i primjetili ste to tek kad ste došli u montažu! Što sada!? E u tom slučaju zovete nas, da vam uz pomoć programa koje koristimo i VFX tehnika koje znamo, maknemo tu šalicu iz kadra.

A vizualne efekte ćete svakako zatrebati i u situacijama kada se naknadno odlučite na neke izmjene na već snimljenoj živoj slici, a koje je nemoguće izvesti bez upotrebe vizualnih efekata. Primjerice, shvatili ste (prekasno) da bi radije da vaš junak nosi plavu, a ne zelenu majicu… ili da umjesto čaše u ruci drži bocu… ili da na zidu iza njega umjesto “Mona Lise” bude slika “Djevojke s bisernom naušnicom”. Znate već što vam je činiti u takvoj situaciji, zar ne? Zovete nas, i mi vam napravimo te izmjene.

Uglavnom, primjera ima mnogo, no shvatili ste poantu upotrebe VFX-a.

Projekti na kojima smo radili VFX

Vizualni efekti sastavni su dio visoke produkcije

U većini slučajeva glavna odlika dobrih vizualnih efekata je da ih se NE PRIMIJETI. Tokom produkcije VFX producent će usko surađivati sa redateljem kako bi ga uputio u što je moguće i kako napraviti željeni efekt.

Po potrebi, VFX supervizor može doći na snimanje pa da u konzultaciji sa redateljem i direktorom fotografije osigura najbolju kvalitetu ulaznog materijala potrebnog za neki efekt.

Priprema i predvizualizacije su ključne za top nivo kvalitete.

Više o predvizualizacijama možete pročitati ovdje.

Showreel vizualnih efekata (VFX)

Informacije o vizualnim efektima

svemirski brodovi i NLO napadaju, vizualni sto su vizualni efekti, VFX, video produkcija, produkcija video sadržaja

Vizualni efekti su naziv za animacije, odnosno računalno generirane slike koje se u konačnici spajaju sa živom slikom, i tako ju izmjenjuju, nadograđuju ili/i proširuju prethodno snimljeni matrijal, te pomažu u stvaranju cjelovite scene, kako ju je autor originalno i zamislio. Različite tehnike koje se koriste kod stvaranja vizualnih efekata nude mnogobrojne mogućnosti i omogućuju autorima da realiziraju i prezentiraju svoje ideje u svom punom sjaju, te ih učine vizaulno bogatijim i atraktivnijim.

2D zgrade i priproda koja izlazi iz ekrana tableta, 2D vizualni efekti, VFX vizualni efekti, video produkcija, produkcija video sadržaja

Što se to točno podrazumjeva pod 2D vizualnim efektima? Intervencije na živoj slici u situacijama kada se kamera ne miče previše u prostoru, tj. ne okreće se u prostoru, već se kreće samo po osi gore-dolje ili lijevo-desno, pa nam kod takvih intervencija nisu potrebni softveri za 3D animaciju i tracking. To se obično odnosi na poslove trackinga, cleaninga, rotoskopiranja i tome slično.

3D neboderi koji izlaze iz ekrana tableta, 3D vizualni efekti, VFX vizualni efekti, video produkcija, produkcija video sadržaja

Kao što vjerojatno možete i sami zaključiti na temelju informacija iz prethodne točke, za izradu 3D vizualnih efeketa su nam potrebni softveri za izradu 3D animacija ili trackinga. 3D vizualni efekti su obično kompleksniji i zahtjevniji, ali samim time i vizualno bogatiji. Ponekad to može biti kompletna CGI sekvenca, koja u sebi nema ni trunke žive slike, a ponekad se CGI koristi samo kako bi nadopunio živu sliku i prethodno snimljeni materijal.

eksplozija sa dimom, simulacije, video produkcija, produkcija video sadržaja

Posebna kategorija animiranih efekata su simulacije određenih stvari koje se zbog kompleksnosti ne mogu individualno animirati. To su u prvom redu simulacije fluida i simulacije eksplozija i dima. To su vizulani efekti koji se u osnovi sastoje od mnoštva sitnih dijelova koji se zajedno kreću. Simulacije nije moguće ubosti od prve, niti namjestiti od prve. Potrebno je dosta pokušaja i pogrešaka da se namjeste parametri koji će proizvesti željeni efekt. Sa druge strane, takve simulacija imaju i pomalo očaravajuć efekt upravo zbog svih dijelova koji se ponašaju fizički realno.

dvije spojene 3D puzzle, integracija, compositing, rendering, 3D animacija, video produkcija, produkcija video sadržaja

Bez obzira jeli riječ o 2D ili 3D VFX efektima, u konačnici se VFX često integrira sa živom slikom, točnije radi se compositing računalno generirane slike i žive slike. Poželjno je da se to napravi što je bolje moguće, kako bi finalni proizvod, tj. cjelina izgledala što prirodnije i realnije.

To je posebice važno kada je riječ o izmjenama na živoj slici. Primjerice kada treba iz kadra maknuti nešto što u kadru ne bi smjelo biti. U takvim situacijama vizualni efekti moraju biti gotovo neprimjetni, kako u konačnici nitko osim vas i samog autora koji je upoznat s izmjenama, ne bi mogao ni pomsiliti da u kadru postoji neki vizualni efekt.

Kada je posao napokon gotov, tako finaliziranu sliku tada ponovno renderiramo u prethodno odabranom formatu.

Javite nam se i saznajte što možemo učiniti za vas!