fbpx
Menu Close

EXPLAINER VIDEO

 

Kratki online format koji sve može objasniti!

 

 

 

Kreativni explainer video na zabavan način objašnjavaju korisnicima vaš proizvod ili uslugu

 • osmišljavanje scenarija prema strateškim ciljevima vašeg branda
 • vizualna kreacija likova i stila – budite jedinstveni, budite originalni
 • dizajn zvuka i komponiranje glazbe za najveću produkcijsku vrijednost
 • adaptacije na mnoštvo jezika i tržišta, adaptacije slike i zvuka
 • dizajn, izrada i animiranje info-grafika / infografička animacija
 • potpuna usluga, od ideje do realizacije – ključ u ruke!
 • agilni pristup kreativne produkcije

Explainer videi koje smo osmislili i producirali za naše klijente

Explainer video - sadržaj koji puno može reći u kratkoj formi

Video upute, tutorial video, animirani explainer, explainatory video, white board animacija… uh, puno je tu raznih naziva koji se još nisu ustalili. Ono što ih sve zajedno krasi, njihova je funkcija u predstavljanju kompleksne teme na jednostavan način i u kratkoj formi.

Najbitnije je ne pretjerati u količini informacija koje želite prenijeti. Bolje je osmisliti serijal u kojem se više toga može reći, nego na silu stavljati previše toga u jednu formu. Zato smo mi tu, da vas uputimo što je najbolje.

Showreel Explainer videa

Objasnite bitne stvari brzo i zabavno

Explainer video kratko i slatko objašnjava najvažnije osobine i posebnosti vašeg proizvodima ili usluge korisnicima koji nemaju mnogo vremena ni koncentracije. Kada je to bitno?

 • želite da baš svatko skuži kako funkcionira vaša aplikacija?
 • želite objasniti potencijalnim kupcima zašto je vaš webshop pouzdan?
 • želite pokazati zašto će vaš novi proizvod poboljšati život svima koji ga kupe?
 • želite da korisnici koji nemaju vremena za scrollanje saznaju sve benefite vašeg proizvoda?
 • želite podijeliti svoje znanje s korisnicima i naučiti ih korisne i praktične stvari?
 • želite da baš svaki korisnik zna kako montirati ili koristiti vaš proizvod?
 • želite napraviti seriju YouTube tutorial-a?

Ako je odgovor da, onda vam treba explainer video koji jednostavno i brzo objašnjava stvari koje su vašim kupcima i korisnicima bitne. Optimalno osmišljen explainer video ne prenosi samo informacije, nego kroz svoju korisnost, efikasnost i duhovitost gradi ugled vašeg branda. Možete ga koristiti na svim svojim digitalim kanalima (Facebook, Instagram, TikTok) kao i na Youtube-u.

Javite nam se i saznajte što možemo učiniti za vas!

Što ćete postići sa dobrim explainer videom?

strijela koja je pogodila sredinu mete kroz uskličnik, zgrabi pažnju, explainer video, video produkcija, produkcija video sadržaja

Imate otprilike OSAM sekundi da uhvatite pažnju gledatelja na internetu, kojeg sa svih strana zasipaju tonama sadržaja. Mi vam možemo pomoći da gledateljevu pažnju zadržite duže provjerenom kombinacijom atraktivne animacije, korisnih informacija i zanimljivog scenarija.

prikaz rastućeg grafa sa strelicama koje se šire u svim smjerovima, povećaj konverziju, explainer video, video produkcija, produkcija video sadržaja

Uvjerite gledatelja u svoju vjerodostojnosti i korisnost svojeg proizvoda ili usluge. Važno je da gledatelj pomisli “Ova ekipa fakat zna što radi”. Jasan i zabavan video može vam pomoći da pridobijete povjerenje gledatelja poput iskusnog prodavača u trgovini koji razumije potrebe kupaca. Dobiveno povjerenje znatno povećava vjerojatnost konverzije.

osoba izlaže ideju uz simbol oblačića sa tekstom, kreiraj pitch, explainer video, video produkcija, produkcija video sadržaja hr

Explainer video je sjajan način za pitchanje – prezentaciju vašeg proizvoda ili usluge. Predstavljate svoj proizvod ili uslugu potencijalnom partneru ili investitoru? Tražite sredstva za svoj projekt? Prijavljujete se na natječaj ministarstva ili Europske Unije? Nitko ne čita duge dosadne tekstove. Efektan i kratak video vam povećava šanse za uspjeh!

dalekozor, poboljšajte vidljivost, explainer video, video produkcija, produkcija video sadržaja

Kreiranje korisnog explainer videa dokazanao poboljšava nivo vaše prisutnosti na Google-u i YouTube-u. Vješto odabrane ključne riječi u kombinaciji s korisniom sadržajem prilagođenim platformi, jača vašu vidljivost i privlači potencijalne kupce i klijente.

dizaći uteg sa brand markicom, ojačati svoj brand, video produkcija, produkcija video sadržaja

Najbolji explainer video ne objašnjava stvari na suhoparan način. On kroz prenošenje korisnih informacija suptilno prenosi i vrijednosti vašega branda. Često explainer video ima značajniju ulogu u građenju branda od skupih inspirativnih televizijskih reklama. Zašto? Primjerice, korisnicima banke bitnije je da razumiju kako se koristi vaše novo internetsko bankarstvo nego da ih nasmijete duhovitom TV reklamom. Brand se gradi putem svih interakcija s korisnicima.

6 savjeta za izradu najboljih explainer videa

 • kratko je slatko – napravite explainer video od 30 sekundi do 2 minute, sve ostalo je – predugo
 • jasno je slasno – odaberite samo najvažnije i najkorisnije informacije za svoj video
 • Ain’t nobody got time for this” – zato zgrabite gledateljevu pozornost u prvih osam sekundi videa
 • pokažite svoje boje – ne bojte se pokazati osobnost svog branda u videu čija je glavna namjena objašnjavanje
 • riješen problem stvara povjerenje – ako svojim videom riješite korisnikov problem pridobili ste njegovo povjerenje
 • call to action – na kraju videa jasno motivirajte gledatelje da isprobaju vaš proizvod ili uslugu – dajte im do znanja da su dobrodošli

Koji stil video explainera odabrati?

Kao i svi druge marketinške aktivnosti i video strategija trebala bi biti dio veće i usmjerene marketinške strategije. Explainer video jedna je od taktika kojom možete efikasno zadovoljiti ciljeve postavljene u strategiji. Kada znate što želite postići, trebate odlučiti koliko želite uložiti u video i što će biti njegov ključan sadržaj.

Zajedno možemo odrediti optimalan sadržaj videa i odabrati tehniku i suradnike za njegovu realizaciju. Uvijek ćemo uzeti u obzir i posebnosti vaše industrije – naravno da znanstveni institut nema isti ton komunikacije kao palačinkarnica. Osim ako se ne radi o Institutu za ispitivanje kakvoće palačinki.

ruka koja crta scenu, whiteboard animirani video, explainer video, video produkcija, produkcija video sadržaja

Ponekad su pojmovi koje želimo dočarati klijentima ili korisnicima suhoparni i apstraktni, te objašnjavanje zahtijeva dragocjeno vrijeme kojeg često nemate. Srećom pa nam je whiteboard video pri ruci, doslovno. U zadnje vrijeme popularna je varijanta snimke ljudske ruke, koja je pomalo nalik na onu iz obitelji Addams, koja piše po bijeloj ploči i tako prezentira informacije. No ruka prilikom micanja dosta zaklanja napisano, pa se s vremenom izgubila i ostavila razigran, čist linijski crtež koji svaku dosadnjikavu informaciju čini zanimljivom.

Zbog jednostavnosti izrade animacije ova tehnika je pristupačna cijenom, ali ima jedan ali. Osim što su ovakva vizualna rješenja preplavila Internet, često se na prvi pogled jedan whiteboard ne razlikuje puno od drugoga. Ono što je nekada bilo inovativno i novo, pomalo gubi na atraktivnosti, pa možemo reći da joj je inflacija pojela vrijednost. No, riječ je o zabavnom, poučnom pristupu koji se često koristi u edukativne svrhe.

Što se komercijalne primjene tiče, ovaj način dobar je za prenošenje duljih i kompleksnijih poruka. Sama animacija je dosta je pojednostavljena, a naglasak nije toliko na animaciju, već iscrtavanje likova i pozadina.

ruka koja pomiče kompjuterski miš po podlozi, motion graphics dinamička tipografija, explainer video, video produkcija, produkcija video sadržaja

Vrlo je popularna i opcija 2D motion graphics-a bez uporabe likova, gdje kroz jednostavne grafičke objekte stvaramo priču. Tu je ritam pokreta izrazito važan, jer je tečnost jedan od glavnih faktora ove tehnike.

Posebna podskupina motion graphics animacija je dinamička tipografija. Kod nje se igramo samo s riječima i fontom kako bi stvorili atraktivnu i dinamičnu poruku. Često se koristi za kraće forme jer ako se ne kombinira sa sporijim dijelovima, npr. stock footage, može postati zamorna. Problem sa njom je i određena zasićenosti tržišta, gdje većina animacija tog tipa izgleda slično. Najčešće se ova tehnika koristi u kombinaciji sa drugim animacijskim tehnikama za ispisivanje supera i telopa.

monitor sa 2D geometrijskim likovima na ekranu, 2D animacija, explainer video, video produkcija, produkcija video sadržaja

2D animacija i mašta mogu svašta! Jednorog se spušta šarenim toboganom s oblaka od šećerne vate u bazen ljepljive zobene kaše. Želite li komunicirati nešto na vizualno atraktivan način 2D je tu za vas.

Najpopularniji stil explainer videa ne pati od sindroma „već viđenog“ jer nudi unikatnost i prepoznatljivost. 2D animacija omogućava storytelling kroz šarmantno nacrtane likove koji imaju neki problem i rješavaju ga uz pomoć vašeg proizvoda ili usluge.

Zaključno, 2D animacija  je odlična za kraće poruke informativnog karaktera. Naročito je pogodna za promociju neopipljivih proizvoda ili usluga, primjerice često se koristi za predstavljanje novog softwarea ili aplikacije. Nakon što se poslože vizuali, na osnovu njih snimi se glas glumca ili spikera, te je vaš explainer video spreman za objavu.

monitor iz kojega izlaze 3D geometrijski likovi, 3D animacija, explainer video, video produkcija, produkcija video sadržaja

Dvije dimenzije vam nisu dovoljne? Rado biste zadržali onog šašavog jednoroga, ali želite prikazati dubinu kaše u koju se uvalio? Ne tražite dalje.

Nasuprot popularnijem 2D-u, 3D animacija je cjenovno skuplja zbog načina izrade, ali zato impresivnija te komunicira koliko je vaš brand u tijeku s trendovima vizualizacije. Ovaj živopisan pristup jedinstven je po mogućnostima prikazivanja predmeta i situacija u tri dimenzije koje u stvarnosti nisu moguće, primjerice, kako pokazati unutrašnjost sofisticiranog uređaja i to dok radi.

rig u različitim pozama i fazama hodanja, karakterna animacija, explainer video, video produkcija, produkcija video sadržaja

Unijeti živost u likove najzahtjevniji je zadatak za svakog animatora. Karakterna animacija je kategorija za sebe jer uvodi dosta novih zadataka, ali oživljavanjem lika dobivamo emociju, najjače sredstvo protiv nezainteresiranosti gledatelja. Karakterna animacija nije trešnjica na vrhu vašeg video kolača, ona je sastavni dio njene esencije, jer se drugačije pristupa pisanju scenarija i režiji animiranih likova. Puno lakše je doprijeti do gledatelja kada postoji mogućnost emotivnog povezivanje sa likovima.

filmska klapa i zadovoljna osoba iza nje, ziva slika live action, explainer video, video produkcija, produkcija video sadržaja

Live action explainer video je tehnika najsličnija klasičnoj reklami. Živi glumci, filmska ekipa iza kamere, 25 sličice u sekundi. Za razliku od reklame, produkcija je znatno pojednostavljena radi brzine i cijene.

Ovaj pristup pogodan je za predstavljanje opipljivih proizvoda koje je bolje prikazati uživo nego kroz animaciju. Razlog? Ljudski faktor. Iako živimo u digitalnom svijetu, ipak su ljudska lica, pokreti i geste ono s čim se najlakše emocionalno povezujemo.

S druge strane riječ je o nešto skupljem pristupu, no čak i sa skromnijim budžetom danas se mogu napraviti prava mala čuda.

Koji stil ilustracije odabrati za vaš animirani explainer video?

Primjeri stilova explainer videa

Ne ustručavajte se biti neformalni!

To što radite B2B explainer video za ozbiljne kolege iz ozbiljne industrije ne mora značiti da on mora biti dosadan i siv. I ljudi koji rade ozbiljne poslove imamu manjak koncentracije jer su zatrpani online sadržajem.

Još važnije – i ozbiljni poslovni ljudi i stručnjaci vole se nasmijati!

Kako kolegama objasniti gubitke na skladištu u kemijskoj industriji? Mi smo za Resinex oživjeli paletu stiropora koja je sve objasnila!

 

 

Humor u explainer videu: kako smo od palete stiropora napravili animirani lik

Zašto mislimo da radimo super explainer video?

 • svaki video radimo od nule i potpuno ga prilagođavamo vašim potrebama
 • razumijemo da je vaše poslovanje dinamično razvili smo brz proces produkcije explainer videa
 • naše originalne scenarije pišu iskusni copywriteri
 • art direction prilagođen vašim potrebama – biramo optimalan stil ilustracija i najprikladnijeg ilustratora iz naše bogate baze suradnika
 • originalne i jedinstvene ilustracije
 • surađujemo s najboljim spikerima – nudimo profesionalni voice-over na svim jezicima
 • nudimo adaptacije na strane jezike

Javite nam se i saznajte što možemo učiniti za vas!