fbpx
Menu Close
2. December 2022. KREATIVA

TAJNI ŽIVOT MASKOTA

 

Ukoliko ste promociji svoga brand-a odlučili dodati i interaktivni moment s korisnicima i izraditi maskotu, ispričat ćemo vam kako ona nastaje te gdje i kako živi dok ju ne koristite.

Vizualizacija i odluka o tehnologiji izrade

Kako bismo najbolje shvatili vaše želje, važna nam je vizualizacija lika i same maskote.

To može biti primjer kojeg ste pronašli u bespućima interneta, već postojeća maskota koju treba kopirati ili crtež kojeg zajedno stvaramo “iz nule”. Na takvom crtežu naznačit ćemo gdje je pozicionirana osoba u odnosu na maskotu, tehniku funkcionalnosti i odabir boja.

Prema zadanim parametrima odabiru se materijali: ovisno o periodu u godini, u slučaju potrebe za materijalom visoke kvalitete postoji i mogućnost kupnje ili naručivanja materijala iz inozemstva, no opcija uvijek ima.

Konstruiranje i odabir materijala

Kada je materijal odabran, krećemo u konstruiranje dijelova. Kako bi se ostvario željeni dizajn i funkcionalnost, veliki dio izrade odlazi na pripremu same konstrukcije.

Svaka je maskota drugačija, a na izgled utječu oblik, velčina i namjena, te u skladu s time ovisi od kojeg materijala će biti izrađena “baza maskote” (eng. mould). Ona može biti od jednog ili više dijelova, izrađena od spužve visoke kvalitete, dok kod jednostavnijih maskota koristimo tkaninu i vatu.

Rezanje i sastavljanje krojnih dijelova maskote

Nakon izrađenih kartonskih krojnih dijelova koji predstavljaju određene segmente tijela maskote, isti se iscrtavaju na spužvu te se ona reže. Lijepimo više tankih ploha kako bismo postigli željeni oblik. Izrada i spajanje krojnih dijelova važan je korak, jer dobivamo uvid kako će maskota izgledati.

Uz provjeru funkcionalnosti, ovo je zadnji trenutak kada možemo raditi korekcije i raditi na detaljima doljepljivanjem “oklopa” kako bi se dobio dojam većeg trbuha, jačih nogu i slično.

Što se tiče glave, najbitnije je osigurati udobnost pri nošenju i pomicanju glave, dok je udobnost osigurana oblogom od spuzve. U ovoj se fazi također rade i detalji samoj na glavi, a najvažnije je provjeriti vidno polje koje se nalazi na području očiju ili usta maskote.

Šivanje i aplikacija detalja i ukrasa

U ovoj fazi izrađujemo i dodajemo sitne detalje koji definiraju dojam životnosti  maskote (npr. sjaj u očima, oglavlja, rukavice i obuća). Također, odrađujemo tisak na odjeću maskote ili samu maskotu i šivamo vreću za transport maskote od prozracnog materijala, radi lakšeg i sigurnijeg skladistenja.

Održavanje

Kako bismo produžili životni vijek maskote, osim savjesnog nošenja, visoki prioritet svakako treba biti i briga o istoj kada nije u upotrebi. Uz samo nekoliko jednostavnih pravila moguće je izbjeći oštećenja kako od onih sitnijih prilikom rukovanja, tako i od nepovratnih težih koja su posljedica vlage (plijesni) ili čak pojave staništa bakterija ili kukaca tijekom mirovanja.

  • pregled nakon svakog korištenja

Nakon svake upotrebe (tj. nošenja) maskotu je potrebno dobro pregledati. Detaljnim pregledom moze se dobiti uvid u niz stvari: kako se rukovalo sa maskotom tijekom zadnjeg eventa, da li je odrzavanje orađeno prema predvidenoj proceduri te s obzirom na to odrediti iduće korake prilikom planiranja novog skladištenja.

  • provjetravanje i/ili dezinficiranje

Osim vidljivih oštećenja na vanjskom dijelu maskote, veća opasnost leži u unutrašnjem dijelu. Jedan od nezaobilaznih koraka svakako treba biti provjetravanje i povremena unutarnja dezinfekcija radi bakterija ili neugodnih mirisa.

Provjetravanje je najbolje odraditi na svježem zraku, po mogućnosti odmah nakon nošenja, a sto se dezinfekcije tiče preporučljivo je koristiti stručno odabrane dezinficijense kako se materijali ili spojna mjesta na konstrukciji ne bi oštetili i kao takvi bili opasni za animatore koji ih nose.

Umjesto dezinficijensa bolje je koristiti nježne osvježivače odjeće i to na vanjskom i unutarnjem dijelu glave, tijela, cipela, rukavica, dok je dezinficijens rješenje kada se radi o nakupljanju vlage, plijesni ili kukaca.

Bitno je da se vlažna ili znojna maskota ne sprema u vreću (ili kutiju, ormar) bez ranijeg prozračivanja i sušenja.

  • čišćenje

Nošenje maskote varira ovisno o periodu u godini, no lako je zaključiti da će tijekom toplijih dana biti zakazano više evenata i promocija.

No, kako je ranije spomenuta opasnost od nakupljanja vlage i korištenja tekućih sredstava bez dostatnog sušenja maskote, tako je bitno napomenuti da natapanje maskote većom količinom tekućine moze dovesti do trganja ili odvajanja materijala radi težine natopljene spuzve. Zato bi se maskote trebale čistiti u ovlaštenim poslovnicama, kemijskim čistionicama sa stručnim strojevima i osobljem.

Ukoliko se radi o manjim nečistocima, one se mogu riješiti i ručno blažim kemijskim sredstvima, uz dodatan oprez.

  • popravci

Sve sitne popravke, lijepljenje brzo suhim sredstvima ili krpanje vanjskog materijala iglom (trganje šavova ili napuknuće tkanine), mogu se napraviti i na licu mjesta i ne predstavlja trenutno veliki problem. No, kako bi se maskota mogla koristiti što duže i najmanja oštecenja trebaju biti sanirana odmah po njihovu pojavljivanju. Zato je važno pregledavanje.

Dotrajalost maskote s vremenom ne može se izbjeći, radi specifičnosti materijala: trganje i manjak elastičnosti spuzve, promjena boje materijala radi izlaganja sunci, deformacija detalja (kao sto su oci, tisak, dodaci…). Takve dijelove jednostavnije je zamijeniti nego pokušati popravljati. U nekim slucajevima to će i dalje biti prvobitna maskota, no ponekad se isti dizajn može/treba izraditi ponovo.

  • skladištenje

Uz sve ranije navedene korake, onaj koji je uključen kod svakog mirovanja i koji se možda smatra i najbitnijim, je skladištenje. U zadnjoj fazi bitno je da su maskote smještene u prozračnu vreću ili kutiju/spremnik koji se nalazi na suhom mjestu. Samo pakiranje trebalo bi ostvariti bez naguravanja ili prevelike sile, kao i bez presavijanja spužve, kako se ne bi deformirao izgled mould-a.
Predlaže se i da manji dijelovi (pogotovo glava) budu smještena s gornje strane ili čak u tijelu maskote, ako je otvor dovoljno velik. Jedan od razloga zašto treba biti posebno oprezan sa glavom je taj što ona uglavnom sadrži najviše detalja.

P.S. Pogledajte naše usluge Izrada Maskota, Predvizualizacija, Kreativna Rješenja

Javite nam se i saznajte što možemo učiniti za vas!