fbpx
Menu Close
26. October 2021. KREATIVA

DIGITALNI VIDEO DESERT il’ti EXPLAINER VIDEO

BROJKA ART STILOVI 5 0 00 41 14

Explainer video različit je od klasične video reklame po tome što ima praktičnu namjenu, primjerice pokazuje kako nešto funkcionira. Upravo ga ova karakteristika čini uvjerljivim te se učinkovito koristi za reklamiranje tvrtke kao i nadogradnju osnovne poruke. Zovu ga ljudi raznim imenima; explainer video, explanatory video, animirani explainer… no osnovna funkcija mu je uvijek ista. On je nešto kao digitalni marketinški desert, komunicira poruku vašeg brenda, proizvoda ili usluge kratko i slatko. Možete ga koristit kao dio vaše video marketing strategije na vašim social media stranicama ili homepage-u kako biste obavijestili vaše stare ili privukli nove klijente.

Od dobrog explainer videa rastu zazubice, ne možemo mu odoljeti i imamo neopisivu želju podijeliti ga svojim followerima, klijentima i kolegama. No, za željeni učinak treba imati na umu neke kriterije.

Duljina Explainer videa

Kao što svaki kuhar zna, ukusno se jelo pojede u trenu, ali se dugo i pažljivo sprema. Slično je i sa explainer videom, iako u prosjeku traje od 30 sekundi do 2 minute, njegova priprema zahtjeva vremena i truda.

Evo jedan dosadan, ali edukativan graf koji pokazuje koliko prosječni korisnici uspijevaju zadržati pažnju s obzirom na duljinu videa.

graf kissmetrics optimal video length optimalno trajanje vida
Graph visual: Kissmetrics & Wistia
https://wistia.com/learn/marketing/optimal-video-length

Kao što graf jasno pokazuje korisnici će u prosjeku najviše pažnje zadržati na kratkim videima, te je naša preporuka izrada video uradaka u trajanju od 60 do 90 sekundi. Maksimalna dužina rijetko prelazi 2 minute jer nakon toga pažnja korisnika rapidno opada. Iako vrijedi pravilo što kraće to bolje, imajte na umu da sve ovisi o sadržaju, kao i o platformi kojoj je video namijenjen. Naime, što vrijedi kratak video ukoliko u njemu nije sadržano ono što je bitno za vaš proizvod, brand ili uslugu?

Scenarij

Dobar scenarij je preduvjet dobrog explainer videa, a kao i recept za fini kolač već na papiru sadrži sve bitne sastojke. Pošto ova tema zaslužuje poseban blog post, u ovom kratkom pregledu istaknut ćemo dvije stvari – ŠTO želite reći i KAKO to želite reći.

vlcsnap 2021 09 28 14h04m10s573

ŠTO? – Ovo pitanje djeluje banalno i očigledno, ali baš zbog toga ga je lako previdjeti. Naravno, vaš proizvod je svemoguć, ima tisuću i jednu pogodnost. Ne samo što će riješiti sve probleme vaših korisnika, nego će im napraviti tiramisu tortu i potom oprati suđe. E upravo tu je zamka jer od previše informacija izgubit će se poanta. Fokusirajte se na ono bitno i zapitajte se, što želite reći u svom explainer videu? Neka to bude jedna stvar. Dakle, što je to novo što vaš proizvod ili usluga nudi? Što želite da korisnici vide, čuju i zapamte?

KAKO? – Kako bi vaš scenarij za explainer video bio kratak i jasan koristite kratke i jasne rečenice. Neka govore u slikama i budu vizualno jake i upečatljive. Često je humor razlog zašto nam je neki explainer video zapeo za oko. Ali oprezno s njime! Recimo da je humor kao šećer, staviš li ga previše – pokvarit ćeš kolač (i zube).

Vizualne tehnike – kakvi sve mogu biti Explainer videi

U ponudi su različiti stilovi explainer videa koje pomno treba odabrati. Treba li vašem brendu svježina whiteboarda? Šarena plata 2D animacije? Sočna punoća 3D animacije? Ili više volite sirovi live action pristup? Svaki pristup ima svoje prednosti i nedostatke koje treba staviti na vagu prije nego se umijesi u biskvit.

Pri odabiru vodite računa o budžetu s kojim raspolažete, naime neke su tehnike skuplje od drugih. Imajte na umu i koji je glavni cilj te što želite postići vašim explainer videom. Promislite o vašoj ciljanoj publici i upitajte se koje su njene preference, te imaju li možda neke specifične potrebe.


Whiteboard animirani video – animacija iscrtavanja scena

Ponekad su pojmovi koje želimo dočarati klijentima ili korisnicima suhoparni i apstraktni, te zahtijevaju dragocjeno vrijeme. Srećom pa nam je whiteboard video pri ruci, doslovno. Naime ruka, nalik na onu iz obitelji Addams, crta po bijeloj podlozi, te svaku dosadnjikavu informaciju čini zanimljivom. Radi jednostavnosti izrade animacije, ova je tehnika pristupačna i cijenom, ali ima jedan ali. Osim što su preplavili internet, često se na prvi pogled jedan whiteboard ne razlikuje puno od drugoga. Ono što je nekada bilo inovativno i novo, pomalo gubi na atraktivnosti, pa možemo reći da joj je inflacija pojela vrijednost.

Pa ipak, riječ je o zabavno-poučnom pristupu koji se često koristi u edukativne svrhe. Što se komercijalne primjene tiče dobar je za prenošenje duljih i kompleksnijih reklamnih poruka.

2D Animacija – brza i raznolika

2D animacija i mašta mogu svašta! Jednorog se spušta šarenim toboganom s oblaka od šećerne vate u bazen ljepljive zobene kaše. Očito je da se naš jednorog uvalio u kašu, ali koja se priča krije iza toga? Nemamo pojma. No, želite li komunicirati nešto na vizualno atraktivan način, 2D je tu za vas.

Najpopularniji stil explainer videa ne pati od sindroma “već viđenog”, jer nudi unikatnost i prepoznatljivost. 2D animacija omogućava storytelling kroz šarmantno nacrtane likove koji imaju neki problem i rješavaju ga uz pomoć vašeg proizvoda ili usluge. Naravno vrlo je popularna i opcija 2D motion graphics-a bez uporabe likova.

Zaključno, 2D animacija je odlična za kraće poruke informativnog karaktera. Naročito je pogodan za promociju neopipljivih proizvoda ili usluga, primjerice često se koristi za predstavljanje novog software-a ili aplikacije . Nakon što se poslože vizuali preko njih se snimi glas naratora – vaš explainer video je spreman za konzumaciju.


3D Animacija – fotorealna dimenzija

Dvije dimenzije vam nisu dovoljne kažete? Rado biste zadržali onog šašavog jednoroga, ali želite prikazati dubinu kaše u koju se uvalio? Ne tražite dalje.

Nasuprot popularnijem 2D-u, 3D animacija je cjenovno skuplja zbog načina izrade, ali zato impresivnija, te komunicira koliko je vaš brand u tijeku s najnovijim marketinškim alatima i tehnologijama. Ovaj živopisan pristup jedinstven je po mogućnostima prikazivanja predmeta i situacija u tri dimenzije koje u stvarnosti nisu moguće. Primjerice kako pokazati unutrašnjost sofisticiranog uređaja – i to dok radi!

Live action video – igrana forma il’ti živa slika

Live action explainer video je tehnika najsličnija klasičnoj reklami. Živi glumci, filmska ekipa iza kamere, 25 sličica u sekundi… Pogodan za predstavljanje opipljivih proizvoda koje je bolje prikazati uživo nego kroz animaciju. Razlog? Ljudski faktor. Iako živimo u digitalnom svijetu, ipak su ljudska lica, pokreti i geste ono s čim se najlakše emocionalno povezujemo.

S druge strane riječ je o nešto skupljem pristupu, no i sa skromnijim budžetom danas se mogu napraviti prava mala čuda.

Koju tehniku odabrati?

Puno je mogućnosti. Ovisi ponajviše o poruci koju želite prenijeti tako da nema rješenja koje najbolje zadovoljava svaki projekt. Treba sagledati cjelinu i zatim odabrati tehniku koja će najbolje komunicirati bitno! Najpopularniji stil je svakako 2D animacija, jer je brza u izvedbi i doradama, a ovisno o ilustracijama može biti jako vizualno raznolika. Evo par primjera ilustracija raznih stilova za 2D animirane explainer videe:

Call to action

Famozni call to action je šećer koji je najbolje ostaviti za kraj. Naime, cilj explainer videa je pretvoriti gledatelje u klijente, stoga je CTA neizostavan sastojak svakog digitalnog video deserta. Što vrijedi najukusniji kolač ako ga ne izvadite iz pećnice i ponudite? Ukoliko ste dobro umijesili sastojke, pekli na odgovarajućoj temperaturi, imate priliku pozvati zainteresirane gledatelja da degustiraju vaš proizvod ili uslugu.

Kako će izgledati CTA, ovisit će o cilju vašeg videa, no ono što mora sadržavati je jasna, vidljiva i motivirajuća poruka koja je prilagođena ciljanoj publici. Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi i usmjeriti vas u željenom pravcu.

Želite li da vaš proizvod, brand ili usluga dobije explainer video kakav zaslužuje, znate gdje nas pronaći!

P.S. Pogledajte naše usluge Kreativna Rješenja, Art Direction i Promotivni Film

Javite nam se i saznajte što možemo učiniti za vas!