fbpx
Menu Close
10. November 2021. KREATIVA

STILOVI CRTANJA

Crtež!

Crtež je način izražavanja koji je stariji i od pisane riječi – otkako postoje ljudi, postoji i crtež, odnosno grafički prikaz nečega na određenoj površini. Od samog početka, ljudi su imali potrebu likovno se izražavati i na taj način zabilježiti svijet oko sebe, te usput ostaviti svoj trag u povijesti. Sve je počelo pećinskim crtežima nenadertalaca od kojih najstariji datira od prije 45.500 godina!

Dakle, prošlo je dosta godina prije nego što se crtež sa zidova pećina preselio na papir (i platno), gdje se zadržao sve do danas, a u novije doba smo svjedoci i digitalizacije crteža. Osim što su se promjenile površine na kojima se crteži pojavljuju, s godinama, čak i stoljećima, razvili su se i razni stilovi crtanja, koji se međusobno razlikuju u mnogobrojim detaljima.

Crtež sam po sebi je kombinacija linija, točkica, mrlja, boja, sjena, kontrasta, a korištenjem raznih crtačkih tehnika, ti elementi u konačnici mogu sačinjavati vizualno različite crteže – jednostavne, kompleksne, linearne ili sa prividom trodimenzionalnosti. Kako bismo saznali više o tome, pozabavimo se malo stilovima…

Outline Basic

Outline Basic je vrlo jednostavan stil koji se sastoji, kao što mu to i samo ime sugerira, samo od obrisnih linija (outline). Crtež je crno-bijeli (crne linije na bijeloj pozadini), i nema složenijih detalja: nema sjene, nema boje, samim time, nema ni volumena u crtežu. Primjena ovakvog stila je mnogostruka… od skica, preko stripa, pa do jednostavnih animiranih filmova (kao na primjer serijal Simon’s Cat).

Outline Advance

Outline Advance je vrlo sličan Outline Basic stilu, ali kao što mu ime sugerira, ovaj stil je ipak malo napredniji, a samim time i malo kompiciraniji, jer nudi znatno više detalja. Linije su više stripovske, te variraju između uskih i debelih, što svakako obogaćuje crtež. Ovdje crtež nije samo crno-bijeli, tu se dodaju i sjene u sivim nijansama uz pomoć kojih se može stvoriti određena dubina crteža. Ovaj stil savršen je za crtanje stripova.

Flat Color Basic

Nakon linijskih crteža napokon prelazimo na boju. U slučaju Flat Color Basic stila uopće nemamo obrisnih linija, već se crtež sastoji isključivo od jednostavnih i plošnih obojenih oblika. Dakle, koriste se isključivo bazične boje, bez sjena i highlighta. Samim time i dizajn likova i elemenata na crtežu poprilično je jedostavan. Ovaj stil je kao savršen za jednostavne dječje slikovnice.

Flat Color Advance

Za razliku od Flat Color Basic stila, Flat Color Advance stil odlikuje detaljniji stil crteža. Opet nemamo obrisnih linija, a crtež se sastoji od obojanih oblika. No, u ovom slučaju su sjene i osvetljenje izraženiji i samim time tvore određeni blagi volumen. Također, sami oblici koji tvore crtež su realističniji i detaljniji. Ovaj stil je prigodan za razne ilustracije.

Pastel Art

Pastel Art stil, kao što mu samo ime govori, jest stil crtanja pastelama, odnosno, u digitalnom obliku, stil crtanja pastelnim kistom. Pastele ostavljaju specifičan trag na papiru, odnosno površini, i stvaraju specifičnu teksturu. Takav crtež je vizualno znatno zanimljiviji i detaljniji, kao i sama paleta boja koja je kod takvog stila izražajnija. S pastelama se mogu stvarati sjene i volumen, što svakako obogaćuje crtež.

Full Color

Full Color je najdetaljniji stil do sada. Kao i kod prethodnih color stilova, niti ovdje nemamo obrisnih linija. Crtež je u stilu Pixara, odnosno Disneyevih crtanih filmova, i kao takav je poprilično šarolik, te prepun sitnih detalja. Upravo to crtež čini vizualno atraktivnim, ali mu i povećava cijenu. Sjene i osvjetljenje kod ovoga stila su iznimno izraženi, boje su gradirane u raznim nijansama, i sve zajedno stvara kontrast i volumen, time crtež djeluje kompleksno i bogato.

Polygon Art – Color

Polygon Art – Color je stiliziran i sastoji se od jednostavnih plošnih poligonskih oblika sa sjenama i osvjetljenjem. Likovi su pojednostavljeni i stilizirani, odnos između boja oštar. To znači da prijelazi između boja i sjena nisu blagi i postepeno gradirani, već svugdje dominiraju oštre linije koje međusobno razdvajaju elemente. Kao i kod prethodnih color stilova, obrisnih linija nema.

Polygon Art – B&W

Polygon Art – B&W je zapravo identičan stil kao i Polygon Art – Color. Razlika je samo u tome što je ovaj stil crno-bijeli. Ali izuzev toga, svi ostali elementi su isti – stilizacija, jednostavni likovi, oštre linije.

Detailed Illustration

Detailed Illustration ili detaljna ilustracija. Ovaj stil je vizualno iznimno bogat i sadržajan. Stil crteža je kao iz stripova ili kvalitetnijih slikovnica. Ima tu jako puno detalja, sjena, osvjetljenja, a boje su iznimno vibrantne. On sadrži obrisne linije, odnosno outline, one su u boji i na taj se način bolje uklapaju u crtež. Ovaj stil iziskuje dosta truda i vremena, ali u konačnici rezultira predivnim crtežom (ilustracijom) koja svakako vrijedi svakog uloženog novčića.

Cartoony style

Cartoony style je stil vrlo sličan jednostavnim crtanim filmovima kao što su oni Cartoon Network-a (Johnny Bravo, Dexter’s Laboratory). Definiraju ga jednostavni i dopadljivi karikaturalni likovi i pozadine, te živahne boje. Boje su uglavnom bazične i plošne, bez sjena i volumena. No, crtež kao takav je opet dovoljno detaljan i zanimljiv da bude vizualno atraktivan.

Southpark style

Kao što se može zaključiti iz samog imena, Southpark stil je baziran i inspiriran istoimenom animiranom serijom. Definiraju ga jednostavni likovi, jednostavne bazične i plošne boje, pojednostavljeni oblici i pozadine.

Retro karikatura

Ovaj stil iako baziran na karikaturama i slikovnicama iz 80-ih godina, pomalo podsjeća na vizualni stil iz dobro poznatih Red Bull reklama. Definiraju ga crne obrisne linije koje su malo grublje i isprekidane, te variraju u svojoj debljini. Također, boja je malo grublja, prijelazi između boja variraju od blagih do malo oštrijih, a sjene i osvjetljenje znatno su izraženi. Dizajn likova, kao i pozadina, je stiliziran i karikaturalan.

Icin stil

Icin stil je zapravo stil našeg ilustratora i animatora Ice (skraćeno od Ivica). Ono što definira njegov stil, pomalo je realističan stripovski crtež sa puno detalja. Crtežom dominira tanki tamni outline, dok su boje i stil bojanja inspiriran Marvel i DC stripovima. Boje su prepune detalja, sjene su izražajne, kao i osvjetljenje, što likovima daje na volumenu. Pozadine mogu biti i nešto plošnije.

Game Art style

Game Art style je inspiriran popularnim video-igrama 90-ih, kao što su Monkey Island 3, Super Mario i Aladdin. Krasi ga iznimno detaljan i bogat crtež bez obrisnih linija. Likovi su stilizirani i karikaturalni, boje su bogate i razigrane zahvaljujući igri svjetla i sjene. A zahvaljujući izražajnim odnosima svjetla i sjene, u pozadini je postignuta dubina slike.

P.S. Bacite kist na naše usluge Kreativna Rješenja, Art Direction i Predvizualizacija

Javite nam se i saznajte što možemo učiniti za vas!